back
back
 

De kok is de tuinman

De aanwezigheid van een, naar stedelijke normen, grote lap grond achter het pand gaf bij Jan de doorslag om zich te settelen aan de Leopoldlaan n°43. Tuinieren is een familiale traditie van vader op zoon. Het is een passie die door het kontact met bodem, blad en bloem, een ontspannende werking heeft en als perfecte tegenpool werkt op de talrijke hectische "coups de feu" aan het fornuis. Het brengt de geestelijke balans terug in evenwicht.

Het restaurant ligt dan ook geprangd tussen het groen met vooraan de majestueuze bomen van het stadspark en achteraan een idyllische binnentuin helemaal van de hand van de kok.. Deze hof wil bewust niet trendy of modieus zijn, hoeft geen etiket opgeplakt, net zoals de keuken trouwens. Hij kreeg vorm in de loop der jaren op het ritme van de evoluerende persoonlijkheid en creativiteit van Jan. De siertuin , rechtstreeks zichtbaar vanuit het restaurant, is Frans getint. Hier harmoniëren strakke , formele snoeivormen met losse, natuurlijk slanke en ranke groei van klimplanten. Het geheel wordt verijkt met een exotische toets door de inbreng her en der van boomvarens en oranjerieplanten. Om elke hoek klatert er een waterspel om je te verrassen en tuinbanken op cruciale plekken nodigen u uit om van dit schouwspel , in alle rust, te genieten.

De kruidentuin is onttrokken aan het zicht vanuit de zaal. Hij ligt op de rechterflank van de siertuin en is gescheiden van deze door een half opengebroken binnenmuur waardoor meer diepte en perspectief geschapen werd in het geheel. Deze tuin is meer in cottagestijl, de gerestaureerde oude muurserre heeft daar zeker zijn deel aan. Hierin gedijen vorstgevoelige kasplanten en hebben citrusstruiken en exotische planten het best naar hun zin. Men waant zich hier in een begijnentuin die vroeger tevens in de eigen behoefte van kruiden voorzag. Mede door de aanwezigheid van de nisvormige "charmille" (hoge pergola van haagbeuk) wordt een aparte tuinkamer gecreëerd wat de intieme sfeer ten goede komt. De kruidentuin vormt een onmisbaar verlengstuk van de keuken.

De tuin is door zijn schilderachtige en eigenwijze vorm een belangrijk element voor het restaurant en maakt deel uit van het totale vermaak dat wordt nagestreefd, het is letterlijk en figuurlijk een oase van rust in volle stad. Er wordt trouwens de mogelijkheid geboden, als ons Belgisch weer het toelaat, om het aperitief op het terras te nuttigen. Menig tuinliefhebber onder u zal zijn hart ophalen bij een bezoek eraan.